
	

	

ELGIN MIDDLESEX SOCCER ASSOCIATION 
295 Rectory St. London, Ontario N5Z 0A3 Phone: 519-668-2391 
E-mail: emsada@rogers.com, Website: www.emsadistrict.com 

	
	

COVID	19	Return	to	Play	–	July	4,	2020		
FAQ	#6	

Update	Question	#	7	(	June	29)	
New	Question	#	

	
Please	take	the	time	to	read	the	“OS	Return	to	Play	Guide.		-Plan,	Protocols	&	
Recommendations	-	June	2020”	(The	OS	RTP	Plan-June	2020)	in	FULL.		It	is	very	
detailed	and	will	assist	you	with	many	questions.	
Please	note,	that	while	Ontario	Soccer	is	in	Phase	I,	the	provincial	government	is	in	
Stage	II,	please	DO	NOT	get	confused	with	the	similar	terminology	used	within	the	
different	organizations.	

Question	#1		

Our	players	are	already	registered	in	OSCAR,	can	we	social	distance	practice	now	on	
the	pitch	based	on	the	OS	Bulletin	A2020-015.	

Answer	#1	

No,	your	players	cannot.		Your	club	needs	to	complete	the	Return	to	Play	Steps	listed	
in	the	“OS	Return	to	Play	Guide.		-Plan,	Protocols	&	Recommendations	-	June	2020”	
(The	OS	RTP	Plan-June	2020),	part	of	which	is	completing	the	Canada	Soccer	
Assessment	Tool.			These	steps	are	now	listed	on	the	EMSA	website,	under	
“Registration”	“COVID	19	Outdoor	2020	

If	your	players	are	currently	doing	Virtual	Online	Training	they	need	to	be	
registered	in	OSCAR.	

Question	#2	

My	club	is	affiliated	with	another	club,	can	we	do	Phase	I	with	them?	

Answer	#2	

No,	you	are	two	separate	clubs,	you	CANNOT	participate	together	until	further	
notice.	

Question	#3		

Our	club	have	players	that	are	registered	with	us,	but	they	live	in	a	district	that	is	
not	in	Phase	I,	can	they	still	play	in	with	our	club?	



	

	

	

Answer	#3	

EMSA	is	waiting	for	an	answer	to	this	from	OS;	however,	it	is	felt	that	in	order	to	
stop	the	spread	of	COVID	19	EMSA	requests	that	they	DO	NOT	play	with	your	club	
on	the	pitch	until	we	get	confirmation.	

As	more	regions	are	opening	this	will	not	be	an	issue.		Please	review	regions	that	are	
not	open	(OS	Bulletin	I2020-063)	and	not	allow	players	from	those	regions	to	train	
with	your	club.	

Question	#4	

We	have	a	player	that	is	already	registered	to	one	club	and	would	like	to	register	
with	our	club.		As	per	OS	Policy	Section	5	Procedure	2.12	b	and	2.12	c	a	player	can	
be	registered	to	a	maximum	of	three	outdoor	teams,	only	one	of	which	may	be	
competitive.		Can	they	be	registered	to	two	different	clubs?	

Answer	#4	

No,	as	we	are	trying	to	limit	the	spread	of	COVID	19,	EMSA	will	only	allow	a	player	
to	be	registered	to	ONE	CLUB	for	the	Outdoor	2020	season.	

Question	#5	

Will	we	still	be	charged	the	player	registration	fee	and	the	SAAS	fees	if	we	do	not	
proceed	past	Phase	I	or	Phase	II?	

Answer	#5	

Yes,	if	your	club	chooses	to	participate	in	the	Outdoor	2020	season	any	players	that	
are	registered	will	be	charged	the	player	registration	fee	as	well	as	the	SAAS	fee,	
regardless	if	we	proceed	to	Phase	II.	

Question	#6		

Our	club	has	decided	not	to	participate	in	the	Outdoor	2020	season,	but	we	have	
players	registered	in	OSCAR,	will	we	get	charged?	

Answer	#6	

Yes	you	will	be	charged,	unless	you	“REMOVE”	the	players	from	OSCAR.	DO	NOT	
make	them	‘inactive”	that	is	the	wrong	option.			

To	avoid	being	charged	a	fee	please	click	“REMOVE”,	failure	to	do	so	will	result	in	
your	club	being	charged	a	player	registration	fee	and	the	OSCAR	SAAS	fee.	



	

	

Please	send	a	copy	of	the	motion	that	your	board	voted	to	cancel	Outdoor	2020	as	
well	as	a	letter	signed	by	two	executives	in	regards	to	invoices	if	Outdoor	Deposits	
for	2020	have	been	paid.		These	two	items	should	be	emailed	to	
emsada@rogers.com.	

Question	#7	–	Updated	July	4,	2020	

Since,	we	cannot	play	games	during	Phase	1	and	we	are	uncertain	how	long	we	will	
be	in	Phase	I	or	II,	what	Governing	Division	should	we	use	to	register	the	players?	

Answer	#7	

Until,	we	are	able	to	proceed	to	Phase	III	you	can	register	your	players	as	
recreational,	which	they	may	need	to	be	changed	to	competitive	depending	on	
where/level	they	may	play	at	in	Phase	III.			

This	applies	to	ALL	including	OPDL	

U13+	=	Youth	Recreational	

U4-u12	=	MO	U#	Gender	

U18+	=	Senior	Recreational	

	
Question	#8	

We	notice	that	the	WAIVERS	have	been	updated,	do	our	players/parents	need	to	
sign	them.	

i. Can	the	waiver	be	added	to	SportsEngine?	

Answer	#8	

Yes	all	players,	current	players	registered	in	OSCAR	and	new	players	being	
registered	in	OSCAR	need	to	sign	the	new	waiver	forms	and	be	kept	with	the	club	

i. We	have	asked	and	are	waiting	for	an	answer	

Question	#9		

Our	club	has	one	person	working	on	submitting	on	the	Canada	Soccer	Assessment	
Tool	online?		

i. Once	we	submit	it	can	we	train	on	the	pitch?	
ii. How	long	will	it	take	to	get	approval?	



	

	

	
Answer	#9	

Ontario	Soccer	will	be	hosting	Webinars	in	the	week	of	June	22	which	clubs	will	be	
invited	to	attend,	further	details	of	this	will	be	coming	in	the	form	of	OS	Bulletins.	

i. Ontario	Soccer	will	be	sending	an	email	to	the	district	and	the	club	at	the	
same	time	acknowledging	your	risk	level	and	with	further	steps.	

ii. We	do	not	have	an	answer	as	to	how	long	this	process	will	take.	

The online assessment is a series of questions, you do not submit your Return to Play Plan 
on the online assessment.  Once you've completed the assessment, you'll receive an email 
stating what level you were assessed for; either low medium or high risk.  If you have a low 
risk, you may begin phase1 of the Ontario Soccer return to play plan and protocol. 
 

 
You must prepare all of the documents and protocols suggested in the Ontario Soccer RTP 
guidelines.  They're for your use and protection.  You must follow all of the protocols 
suggested by Ontario Soccer in the document as well.  This is what will protect your Club 
should someone be found positive for Covid-19 and traced back to the pitch.  And most 
importantly, this is what will protect your players. 
 

Question	#10	–		

How	does	the	club	create	a	Return	to	Play	Guideline?	

Answer	#10	

You	must	prepare	all	of	the	documents	and	protocols	suggested	in	the	Ontario	
Soccer	RTP	guidelines.		They're	for	your	use	and	protection.		You	must	follow	all	of	
the	protocols	suggested	by	Ontario	Soccer	in	the	document	as	well.		This	is	what	will	
protect	your	Club	should	someone	be	found	positive	for	Covid-19	and	traced	back	to	
the	pitch.		And	most	importantly,	this	is	what	will	protect	your	players.	

EMSA	has	completed	the	RTP	in	word	doc	format,	and	has	broken	down	the	waivers	
for	your	clubs	use.		This	is	available	on	EMSA’s	Website	under	“REGISTRATION”	

Question	#11		

Can	we	have	more	then	one	group	of	10	social	distancing	on	the	field	doing	
individual	training?	

Answer	#11	

Currently	Ontario	Soccer	is	in	talks	with	the	province	to	get	further	clarification	on	
this.		Once	we	get	more	information	the	FAQ	will	be	updated.	

Question	#12		



	

	

One	question	that	is	on	the	list	to	ask	players/parents	is	

“ Have you, or anyone in your household been in contact in the last 14 days with 
someone who is being investigated as a suspected case of COVID- 19?” 

 Some	parents/players	work	in	hospitals	and	may	be	in	the	same	room	with	a	
patience	that	has	COVID	19,	but	the	parent/player	is	full	PPE.		How	do	they	answer	
this	question?	

	

	

Answer	#12	

EMSA	has	asked	Ontario	Soccer	this	question	and	have	been	advised	‘it	is	up	to	the	
club	to	determine	how	they	will	deal	with	this	type	of	scenario”.		Each	person	who	
uses	PPE	have	a	procedure	on	how	they	discard	this	material	and	make	themselves	
safe	for	returning	home,	this	information	should	be	provided	to	the	club	to	make	
this	decision.		

Question	#13		

One	question	on	the	Canada	Soccer	Risk	Assessment	Tool	asks	“Does	Ontario	Soccer	
have	insurance	to	cover	COVID	19?”	

Answer	#13	

Ontario	Soccer	is	lobbying	the	Ontario	Government	to	have	them	follow	the	same	
position	that	other	provincial	governments	have	taken.	

British	Columbia’s	government	has	taken	a	position	that	sports	organizations	would	
not	be	held	liable	if	any	participant	caught	COVID	19	as	long	as	the	proper	
procedures	were	followed.		

Clubs	must	purchase	both	D	&	O	insurance	and	General	Liability	
Insurance	for	their	organization.	

Regarding	potential	lawsuits	due	to	COVID-19.		Insurance	policies	now	contain	a	
Contagion	Exclusion	Clause	which	has	been	revised	to	include	COVID-19	and	this	
will	become	effective	on	Ontario	Soccer’s	Commercial	General	Liability	policy	on	
July	1,	2020.	

If		your	clubs	have	purchased	your	Commercial	General	Liability	policies	you	would	
have	received	notice	already.	What	this	means	is	that	your	insurance	plan	does	not	
cover	claims	regarding	COVID-19?		More	to	come	later.	



	

	

Just	to	be	clear,	Ontario	Soccer	does	not	cover	any	costs	for	or	provide	any	legal	aid	
to	clubs	for	D	&	O	or	Commercial	General	Liability	claims.	As	well	Ontario	Soccer	
does	not	cover	any	costs	the	District	may	incur	under	Commercial	General	Liability	
claims.	

If	a	district	or	club	requires	legal	services	it	is	at	the	club’s	expense.	

Ontario	Soccer	we	will	be	sending	out	more	information	in	regards	to	insurance	
shortly.			

Question	#14			

Our	club	completed	the	Canada	Soccer	Risk	Assessment	Tool	and	received	an	email	
from	Canada	Soccer,	does	this	mean	we	have	been	approved	and	can	start	to	train	in	
small	group,	individual	training	with	social	distancing	provisions?	

Answer	#14	

The	email	you	receive	from	Canada	Soccer	is	not	an	approval,	it	is	a	rating	of	your	
club’s	risk.	
The	club	is	ultimately	responsible	to	have	a	Return	to	Play	Protocol	and	Plan	in	place	
and	you	must	follow	all	of	the	protocols	suggested	by	Ontario	Soccer	in	the	document.		
This	is	what	will	protect	your	club	should	someone	be	found	positive	for	Covid-19	and	
traced	back	to	the	pitch.		And	most	importantly,	this	is	what	will	protect	your	players.	
	
If	your	club	did	not	receive	a	“low”	rating,	Canada	Soccer	will	be	reaching	out	to	
your	club	to	discuss	further.	

Ontario	Soccer	will	be	sending	an	email	to	the	district	and	the	club	at	the	same	time	
acknowledging	your	risk	level	and	with	further	steps.	

Question	#15	–	new	July	4,	2020	

How	many	players	can	we	have	on	the	London	pitches	in	Stage	I,	once	we	have	
completed	all	the	steps	to	have	a	Return	to	Play	Plan	and	Protocol?	

Answer	#15	
	
As	per	the	Provincial	order	and	to	ensure	proper	social	distancing	the	City	of	
London	is	only	allowing	groups	of	10	people.	For	an	11v11	field	we	will	allow	10	
people	on	each	half	of	the	field	and	10	people	per	7v7	and	9v9	field.	
Please	check	with	your	own	municipality	for	their	restrictions.	

The	above	is	written	with	as	a	guideline	and	may	be	updated	as	more	information	is	made	available,	it	
is	intended	to	assist	your	club	with	answers	that	you	have	and	has	been	answered	with	the	best	intent	to	
provide	correct	and	accurate	answers	as	what	as	been	provided.	
	
July	4,	2020	#6	RTP	


